Eddig ebben a hónapban

oldalt nyomtattak velünk!

Kérdésed van?
Hívj bizalommal!

Mit jelent az, hogy irodatechnika?

Mit jelent az, hogy irodatechnika?

Nem hoztam még annyi embert zavarba a szakmánkban, mint a címben szereplő kérdéssel.

Fura, de sokáig Én sem tudtam pontos választ adni erre. A cikk létjogosultságát az adja, hogy valószínűleg Te sem.

Illetve, azért is hiánypótló ez az írás, mert sem angolul, sem magyarul nem találtam kielégítő információkat az interneten. Annak ellenére, hogy körülbelül 40-80 weboldalt olvastam át és egyik piaci szereplő sem foglalkozott a témával érdemben.

Ha a fenti linket megnyitod és rátalálsz az irodatechnikai cégekre, arról azért lesz fogalmad, hogy milyen irányba gondolkozz. Valószínűleg hamar fénymásolók, lézernyomtatók és festéktonerek képe jelenik majd meg a szemeid előtt.

Multifunkciós nyomtató – Konica Minolta bizhub c284, külső finisherrel.

Szóval ott tartottunk, hogy sok ember ráncolja a homlokát, amikor meghallja ezt az összetett szót – irodatechnika. A bátrabbak pedig őszintén rákérdeznek: akkor Ti mivel is foglalkoztok?

A rövid és frappáns válaszom:

“Mindennel, ami árammal megy az irodában és nem lámpa.”

Közel sem precíz válasz, kicsit komolyabbra fordítva a szót, utánajártam. Itt a válasz!

Száraz definíciók következnek

Kezdjük a nyelvtannal és bontsuk szét az irodatechnikát két szóra.

Az irodát talán nem kell magyarázni, de annyira gyönyörű volt a Piac és Profit megközelítése, hogy muszáj idéznem:

“A világ értékteremtő folyamatainak legfontosabb helyszíne és közege”

Hogy jobban érthető legyen miért így van, érdemes elolvasni az írást. Lényegében annyi, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően, ma az irodában teremtődik meg egy termék értékének a nagyobbik – kétharmad vagy négyötöd – része. Ellenben a múlttal, amikor a termeléstechnikán, a gyártáson volt nagyobb hangsúly.

 

Az irodatechnika mindenhová elér és megkerülhetetlen. Ma már minden iroda tele van a technológia vívmányaival.

A technika vagy technológia a görög mesterség (techne-) és a tan (-logia) szavakból ered. Az ember azon tevékenységére utal, hogy képes célszerű eszközöket létrehozni, hogy képességeit kiterjessze, lehetőségeit megnövelje, így pedig hatékonyabb munkát végezhessen.

Például már nem kell kódexmásolókat alkalmaznunk egy dokumentum sokszorosításához, hanem megtehetjük ezt az irodánkban vagy egy nyomdában, modern eszközökkel.

A technológia által olyan dolgok váltak lehetségessé az idők során, amiről korábban álmodni sem mertünk. Ezek ráadásul egyre gyorsuló ütemben épülnek körénk.

Egy technológiai vásár képeit nézegetve, ma nem igazán lehet eldönteni, hogy egy science fiction film részleteit látjuk vagy a valóságot.

Sci-fi vagy valóság? Egy elektronikai vásáron már nem tudjuk eldönteni, olyan gyors a fejlődés

Közhelyes lenne a mobiltelefonok elterjedését említeni. De érdekesség képpen:
Tudtad, hogy Föld 7 milliárd lakosából 4,8 milliárdnak van mobiltelefonja, amíg fogkeféje csak 4,2 milliárdnak?

Az első definíció

Az egyetlen épkézláb definíciót az irodatechnikáról, a reference.com oldalán olvastam és fordítottam le Neked.

Nagy levegő:

“Az irodatechnika a számítógépek használatára, a szoftverekre és hálózatokra, a folyamatokra, az adatok feldolgozására és disztribúciójára, az információ kommunikálására utaló kifejezés, jellemzően szervezetek kapcsán.

Az iroda egyszerűen a munkavégzés szakszerű helyét jelenti. A technológia pedig lehetővé teszi egy szervezet – mondjuk egy vállalkozás – számára a működés hatékony menedzselését és a kompetitív piaci előny megteremtését.”

Ez ugyan nagyon tankönyvszagú, de pontos megfogalmazás. Van másik fele is:

“A “szervezeti” irodatechnika magában foglalja a technikai készülékeket és eszközöket, amiket az üzleti vállalkozások használnak a mindennapi feladataik elvégzéséhez, mint az ügyfélkezelés, a bérszámfejtés, a sales-analitika, a rendelések kiszolgálása vagy a kommunikáció. Hogy egy szervezet jelentős előnyre tegyen szert, megfelelő szakemberekre van szüksége az adott területeken (pl.: számítógépes hálózatok, rendszergazdák stb.). A növekvő technológiai fejlettség pedig folyamatos elvárást támaszt a vállalkozások felé, hogy fejlesszék az irodai infrastruktúrát.”

Mit tudtunk meg?

Minden irodatechnika, ami az irodához, mint értékteremtő közeghez köthető, legyen szó hardverről vagy szoftverről.

Ez azt jelenti, hogy a Microsoft is lényegében irodatechnikai cég, de egy folyamat- vagy dokumentumkezelő szoftvereket fejlesztő cég is irodatechnikai vállalkozás. Azaz az irodatechnika, mint gyűjtőnév messze túlmutat a nyomtatókon és másológépeken.

Anno, még – nem is olyan régen – az irógépre vagy a különálló faxgépre kellett gondolni, de az említett technológiai előrelépések nem kicsit tágították ki az irodatechnika fogalmának határait.

Körülbelül ilyen széles körben, a teljesség igénye nélkül:

  • szoftverek (Windows-tól a CRM-ig),
  • számítástechnika (laptopok, PC-k, tabletek)
  • fax
  • projektor
  • TV
  • iratmegsemmisítő

and, wait for it

  • szkennerek
  • nyomtatók
  • fénymásolók, vagy ma már inkább a multifunkciós eszközök.

Miért van szükséged szakemberre?

Amiért egy szívműtétet sem házon belül oldasz meg.

Egyre specializáltabb tudásra van szükség az adott területeken. Egyrészről az információ mennyisége növekszik folyamatosan, másrészről a változások is egyre gyorsabban történnek meg.

Képtelenség, hogy valaki minden területen naprakész legyen.

Mi is azt valljuk, hogy foglalkozz a szakmáddal – habár vállalkozóként polihisztornak kell lenned – és mindent szervezz ki és bízz szakemberekre, amit jobban és gyorsabban, azaz végeredményben olcsóbban tudnak megcsinálni Nálad.

Klasszikus példa, hogy sokan megvásárolják a több százezer forintos nyomtatójukat, majd még 10 évvel később sem szívesen vállnak meg tőle, holott már inkább akadályozza a munkavégzést az elavult eszköz.

A kinyomtatott dokumentumok minőségéről vagy a költségekről ne is beszéljünk, elég, ha a PDF nyomtatása olyan lassú, mintha kézzel másolná valaki az iratot.

Nem titok, hogy irodai nyomtatók üzemeltetésével is foglalkozunk. A hozzád hasonló vállalkozók az utóbbi években inkább a bérlést és az üzemeltetési szolgátlatásunkat választják a vásárlás helyett.

Ennek oka, hogy úgy juthatsz a legmodernebb eszközökhöz, hogy ez nem kerül egyszeri magasabb kiadásba, miközben soha többet nem kell a szervízzel vagy festékpatronnal foglalkoznod.

Ezzel az írással biztosan közelebb kerültél hozzánk is és sikerült megértened miről szól ez a terület.

A cikkben 4 óra munkám van, Neked csak egy like-ba kerül. Kifizeted?

Ha tetszett és hasznosnak találtad, kérlek oszd is meg!

Megosztás:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Rólunk mondták

idezojel

Mindkét éttermünknek az EUszintecH Kft. nyújtja a nyomtatási és ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat már hosszú ideje. Gyors és pontos ügyintézés jellemző a cégre, kollégáik mindig készséggel állnak rendelkezésünkre. Kedves munkatársaik az esetleges sürgős megoldandó feladattól sem zárkóztak el. Előre gondoskodnak – kérés nélkül – a toner kifogyása előtt. Bízunk benne, hogy még sokáig lesz alkalmunk együttműködni az EUszintecH Kft-vel.

LEXA ANDRÁS

F&B Manager, COSTES Étterem és COSTES Downtown Étterem – Michelin-csillagos éttermek

TÁVSEGÍTSÉG

Teamviewer

Itt tudod letölteni a távoli vezérléshez szükséges szoftvert. Neked egy kattintás és a probléma megoldva!

LETÖLTÉS!